De cavia in het algemeen
De cavia is een van de meest populaire huisdieren voor kinderen, maar ook voor volwassenen is dit lieve diertje erg geschikt. Cavia's zijn uitermate vriendelijke dieren en zelden agressief. Een cavia is een huisdier dat geen extreme eisen stelt. Toch zijn er bij de verzorging een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.
Oorsprong
Nog voordat de Spanjaarden Zuid-Amerika veroverden werd de cavia in Peru en Chili als huisdier gehouden. De Inca's fokten cavia's vooral voor hun vlees en bont.
Ze hebben waarschijnlijk ook een rol gespeeld in de religieuze ceremoniƫn van dit volk: in graven van Inca's zijn gemummificeerde cavi's gevonden. De cavia werd aan het einde van de zestiende eeuw door Spaanse ontdekkingsreizigers en Hollandse zeevaarders via Guinea naar Europa meegenomen. Vermoedelijk om over vers vlees te kunnen beschikken. Een aantal cavia'a overleefden de braadpan en kwamen aan in Europa. Het duurde toen nog even tot de cavia het populaire huisdiertje werd dat het nu is.
In het wild
In zuid-Amerika leven nog veel cavia soorten in de vrije natuur. Het zijn keinere cavia's dan de huiscavia, en hebben de bekende "wildkleur". Maar in tegenstelling tot de huiscavia kunnen ze niet klimmen en niet op zijn achterpoten staan. In de vrije natuur in Zuid-Amerika zijn cavia's niet zeldzaam.
De cavia bij ons
In tegenstelling tot Zuid-Amerika zult u hier niet snel een loslopende cavia in het wild vinden.
Cavia's worden hier als huisdier, maar jammer genoeg ook als proefdier. Ze worden vooral verkocht in dierenwinkels, hobbyfokkers en tentoonstellingen. Het zijn erg lieve diertjes die niet snel zullen bijten.
Verzorging
Een cavia stelt geen extreme eisen aan zijn verzorging, maar toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
-Een cavia is een levend dier, geen stuk speelgoed, en moet dus met respect behandeld worden
-Cavia's zijn sociale dieren en hebben behoefte aan aandacht en gezelschap. Wanneer een cavia alleen wordt gehouden heeft het dier veel aandacht nodig. Maar onthoud altijd: ju kunt geen cavia-vriendje vervangen!
Huisvesting
Kooi:
Een cavia heeft voldoende ruimte nodig. Een goede methode voor een kooi met de goede grootte is: groot genoeg voor de cavia, maar ook niet te groot voor jou.
-De minimale omtrek is: 80x50 centimeter voor 1 cavia en 100x50 centimeter voor 2 cavia's.
Maar als je jouw cavia nooit los laat lopen is dat veel te klein! Zeker voor jonge cavia's die veel beweging nodig hebben voor de ontwikkeling van hun botten.
-De kooi moet minstens 1 keer per week schoongemaakt worden. Dan moet de vieze "mest" eruit en moet hij ook helemaal schoon gemaakt worden. Als je cavia's ziek zijn geweest moet hij helemaal gedesinfecteerd worden
-Je kunt kiezen voor een traliekooi, maar ook voor een houten buitenhok.
-Het voordeel van een buitenhok is dat je cavia constant kan genieten van de frisse buitenlucht. Het beste is dan om je cavia in de winter in een schuur of binnen huis te vesten. Bedenk wel dat een buitenhok erg aanlokkelijk is voor ratten, muizen en andere ongewenste gasten. Daarom is het ook erg aan te raden om er een op pootjes te nemen. Buitenhokken zijn niet eenvoudig schoon te maken.
-Een traliekooi is heel gemakkelijk schoon te maken. Je cavia moet in een ren voor frisse buitenlucht.
Bodembedekking:
De meeste mensen gebruiken zaagsel als bodembedekking. Zaagsel neemt goed vocht op en stinkt nauwelijks. Houtvezel is ook een goede optie, maar is wel een stuk duurder. Cavia's gebruiken graag hooi als schuilplaats, maar knabbelen er ook graag aan voor een natuurlijke afslijting van de tanden (konijnen doen dit trouwens ook). Hooi neemt wel weinig vocht op. Stro is te grof voor cavia's om als bodembedekking te dienen.
Interieur:
In een caviakooi zijn de volgende spullen hoofdzakelijk:
-een ruif
-een eetbakje
-een drinkfles
De volgende dingen zijn niet noodzakelijk maar zal een cavia wel op prijs stellen:
-schuilhokje
-knaagdieren toiletje
-een speeltje
Ren:
Cavia's zijn dol op buitenlucht, als je cavia een traliekooi heeft is het leuk om hem in een ren te plaatsen voor buitenlucht. Maar ook veel ruimte! Een ren is heel gemakkelijk zelf te maken, maar je kan ook een hekwerk kopen en dat in elkaar zetten.
Loslopen:
Als jouw cavia een kleine kooi heeft, kun je besluiten dat hij vrij los mag lopen. Opties zijn: De kooi op de grond zetten en het deurtje open zodat hij naar buiten kan. Je kan hem natuurlijk ook elke dag in de ren zetten. Als je er voor kiest om jouw caafje(s) los te laten lopen, moet je wel rekening houden met een aantal dingen:
-Een cavia is niet bestend tegen 220 volt
-Hij kan tussen de deur raken
-Houd ook rekening met andere huisdieren zoals honden, katten, ratten, fretten,...
-Kamerplanten kunnen giftig zijn
-Niet alle cavia's zijn zindelijk
No comments:
Post a Comment